Encaustic Art

 

Encaustic word ook wel eens in de volksmond bijenwas genoemd en wat je doet bij encaustic tekeningen maken is eigenlijk de blokjes bijenwas laten smelten op een daarvoor bestemd strijkijzertje. Het ijzertje zet je dan op speciaal encaustic papier en zo maak je heel eenvoudig de mooiste tekeningen. Het mooiste aan deze techniek is dat iedereen het kan. Mensen denken soms oh jee ik kan helemaal niet tekenen maar dat is voor de techniek absoluut geen vereiste. Deze vorm van schilderen word ook veel in de kunst wereld gebruikt en dan creëren ze een echte tekening. Zoals ik met de tekeningen omga is het de bedoeling dat je gewoon lekker probeert en  het liefst niets wilt creëren. Dat wat in een tekening moet komen gebeurd toch. Dit word dan ook wel het intuïtief tekenen genoemd.

De bijenwas blokjes zijn er in 48 verschillende kleuren. Echter tijdens het bezig zijn zult u merken dat de kleuren ook samen gaan smelten en er een andere kleur ontstaat. Al deze kleuren kunnen dan ook vertaald worden naar de persoon die de tekening maakt of voor wie de tekening  bestemd is. Vaak zijn dat de karakter eigenschappen van iemand.

Daarnaast ontstaan er ook allerlei tekens in een tekening. Dit is enorm divers dat kunnen getallen zijn maar ook letters, dieren , voorwerpen  het staat er allemaal in. Al die beeldtekens zoals ik ze zelf altijd noem zijn ook weer ter ondersteuning om de persoon die hem gemaakt heeft of waarvoor hij gemaakt is bewust te maken van de dingen waar hij of zij nog groeipunten heeft liggen, of emoties die nog geen plek hebben, complimentjes je kunt het zo gek niet bedenken of het staat in de tekeningen.

Met deze tekeningen blijf ik eigenlijk altijd in het hier en nu soms moet ik even uitwijken naar verleden of heden maar de hoofdzaak ligt in het nu. Dat vind ik zelf erg belangrijk om mensen aan te geven waar ze mee vooruit kunnen. En iets wat je in de toekomst mee gaat maken is natuurlijk ook afhankelijk van je keuzes nu. Soms ben ik echter genoodzaakt om een stukje toekomst weer te geven maar dan heeft deze persoon dat stukje nodig om in het nu verder te groeien.

Op de foto pagina komen ook foto’s te staan van encaustic spulletjes. En het orakel welke binnenkort hier op de website verschijnt is ook gemaakt met de encaustic.

In de ontwikkelingscursus word er zeker ook een avond aan de encaustic gewijd waarin je zelf aan de slag gaat ermee.

Dit geld natuurlijk ook voor de workshop encaustic.
Dan ga je in een groepje eerst zelf aan de slag en dan na de pauze ga ik het overnemen en dan krijgt iedereen een boodschap mee van zijn tekening. Dit is eigenlijk vrij uniek omdat het bij vele workshops alleen om het creëren gaat maar ik vind het heel belangrijk dat mensen ook zien wat ze gemaakt hebben en met elkaar word dat altijd een gezellig geheel.

Vaak zien mensen tijdens het maken er al veel in en dit word dan ook samen gedeeld. Echt een leuke workshop om samen met encaustic bezig te zijn.