Encaustic wordt ook wel eens in de volksmond bijenwas genoemd. Wat je doet bij encaustic tekeningen maken, is eigenlijk de blokjes bijenwas laten smelten op een daarvoor bestemd strijkijzertje. Het ijzertje zet je dan op encaustic papier en zo maak je heel eenvoudig de mooiste tekeningen. Het mooiste aan deze techniek is dat iedereen het kan. Mensen denken soms: “oh jee, ik kan helemaal niet tekenen”, maar dat is voor de techniek absoluut geen vereiste. Deze vorm van schilderen wordt ook in de kunst wereld gebruikt en dan creëren ze een echte tekening. Zoals ik met de tekeningen omga, is het de bedoeling dat je gewoon lekker probeert en het liefst niets wilt creëren. Dat wat in een tekening moet komen, gebeurt toch. Dit wordt ook wel intuïtief tekenen genoemd.
De bijenwas blokjes zijn er in 48 verschillende kleuren. Tijdens het proces zul je merken dat de kleuren samen gaan smelten en er een andere kleur kan ontstaan. Deze kleuren kunnen dan vertaald worden naar de persoon die de tekening maakt of voor wie de tekening bestemd is. Vaak duiden de kleuren op karaktereigenschappen.
Daarnaast ontstaan er allerlei tekens in een tekening. Dit is enorm divers. Het kunnen getallen, letters, dieren, voorwerpen ect zijn. Al die beeldtekens zoals ik ze zelf noem, zijn ook weer ter ondersteuning voor wie de tekening is. Dit zorgt voor het bewust te maken van de dingen waar hij of zij nog groeipunten heeft liggen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat in de tekeningen.
Ik zelf vind het belangrijk om mensen punten aan te reiken waardoor ze mogen groeien in hun ontwikkeling.
In de ontwikkelingscursus wordt er een avond aan de encaustic gewijd, zodat je er zelf mee leert werken.
Dit geldt ook voor de workshop encaustic.
Dan ga je in een groepje tekeningen maken en daarna worden deze samen bekeken en door mij uitgelezen. Dit is eigenlijk vrij uniek omdat het bij vele workshops alleen om het creëren gaat maar ik vind het heel belangrijk dat mensen ook zien wat ze gemaakt hebben en met elkaar word dat altijd een gezellig geheel. Echt een leuke workshop om bezig te zijn.